Onze menselijke geest bepaalt hoe we ons gedragen. Het blijkt dat 95% van ons gedrag bestaat uit ‘automatische’ of ‘voorgeprogrammeerde’ handelingen, die ons worden ingegeven door ons onderbewustzijn. We volgen als het ware voor het grootste deel wat er geprogrammeerd staat in ons onderbewustzijn.
Helaas zijn niet al onze gedragingen even positief. Overmatige en irrationele angsten zijn eveneens het gevolg van (verkeerde) denkpatronen die zich in ons onderbewuste genesteld hebben. Vaak zijn het traumatische gebeurtenissen of negatieve ervaringen van vele jaren geleden die aan de basis liggen van angsten en fobieën. De sleutel om deze verkeerde denkpatronen te doorbreken, bevindt zich in onze geest. Gelukkig is het eenvoudig om zomaar tot ons onderbewustzijn door te dringen. Onder hypnose gaat dit makkelijk.
Tijdens een hypnose sessie is het onderbewustzijn heel ontvankelijk voor externe invloeden. De hypnotherapeut brengt de cliënt eerst in een ontspannen, kalme en aangename toestand. Wanneer de patiënt in een lichte trance is gebracht, verdiept de hypnotherapeut de hypnose. De therapeut telt bijvoorbeeld van 20 naar 1 en vertelt de cliënt dat hij bij elke tel dieper in een prettige, rustgevende situatie komt. Daarna begint de therapiefase.
Door beïnvloeding en het geven van suggesties brengt de therapeut een verandering in het onderbewuste van de cliënt aan. Vastgeroeste negatieve denkwijzen worden opnieuw ‘geprogrammeerd’ en omgevormd tot productieve gedachten. De ‘automatische’ afkeer van spinnen bijvoorbeeld, of de voorgeprogrammeerde angst om sociaal met mensen om te gaan, wordt in het onderbewustzijn aangepakt en weggewerkt. Vervolgens haalt de therapeut de cliënt terug uit de hypnose. Deze hypnose sessies worden een aantal keer herhaald om een blijvende verandering en verbetering teweeg te brengen.