– BE THE CHANGE YOU WANT TO SEE IN THE WORLD –
Hoe werkt veranderen?
Hoe kan ik mensen inspireren het anders te doen? Dat is wat ik mij dagelijks afvraag. Doordat ik zelf heb gemerkt hoe bevrijdend het is om aangeleerde denkpatronen rigoureus de deur uit te gooien, wil ik niets liever dan dat overbrengen op andere mensen.
Waarom wil je veranderen?
Op een gegeven moment nemen we in ons leven genoegen met hoe het gaat. Waarom? Omdat ons brein geconditioneerd is. Maar het kan anders! Je kunt je leven inrichten zoals je het hebben wilt. Geef aandacht aan wie je zelf bent en richt vanuit die kracht je leven in.
Stel je zelf de vraag: ‘Waarom doe ik wat ik doe en levert dit hetgeen op dat ik diep in mijn hart wil?
Vaak willen we diep van binnen totaal wat anders alleen zitten we zo vast in ons denken dat we daar geen gehoor aan geven en / of niet weten hoe we dit moeten aanvliegen. En daar help ik je graag bij.
Waarom is het moeilijk om te veranderen?
Elke jaar hebben miljoenen mensen goede voornemens. Slechts 5% weet dit voornemen echter ook vol te houden en dit om te zetten tot een nieuwe gewoonte. Hoe kan dit? Waarom is het zo moeilijk om nieuwe gewoontes aan te leren?
Het antwoord hierop is dat we onvoldoende voorbereid zijn op het proces van verandering. Wie niet weet hoe dit verloopt, zal geneigd zijn vroegtijdig af te haken. Hierbij geldt dus: “kennis is macht.” In mijn E-book zal ik je dan ook uitleggen hoe je met de juiste inzichten, keer op keer, effectief nieuwe gewoontes kunt aanleren. Ik leer je hoe je goed voorbereid bent om mentaal, fysiek en emotioneel deze uitdagingen te overwinnen.
Het veranderproces
Hoewel we weten hoe we moeten veranderen doen we dit niet.
Hoe komt dat? Gewoontes zijn acties die je keer op keer herhaalt totdat je deze onbewust bekwaam bent. Er zijn 4 fases van bekwaamheid:
Onbewust onbekwaam
De eerste is de fase waarin je niet bewust bent van het feit dat je iets niet kunt. Vergelijk het met autorijden. Er was een tijd dat je niet wist hoe je een auto moest besturen.
Bewust onbekwaam
In de tweede fase wordt je je bewust van het feit dat je iets nog niet kunt of nog niet makkelijk vindt. De fase van bewust onbekwaam. Dit is de periode waarin je ‘autorijlessen’ neemt, een hele belangrijke fase in het leren. Je ontdekt je beperkingen en wat je nog te leren hebt. Omdat je buiten je comfortzone bent, is dit een frustrerende periode. Veel mensen stoppen daarom helaas in deze fase. Voor anderen betekent dit een extra motivatie om meer te oefenen zodat ze iets onder de knie krijgen, zij gebruiken deze tijd om over te stappen naar de volgende fase.
Bewust bekwaam
De derde fase is de periode waarin je bewust gaat oefenen, het bewust bekwamen: je hebt je rijbewijs, maar moet nog leren om comfortabel de weg op te gaan. Deze fase kost nog veel energie omdat je je nog volledig moet concentreren op datgene wat je wilt leren.
Onbewust bekwaam
Als je genoeg geoefend hebt zul je op een gegeven moment gaan ervaren dat het minder energie gaat kosten en dat je er eigenlijk je best niet meer voor hoeft te doen. Het wordt eigenlijk heel gewoon, je stapt in je auto en rijd volkomen op je gemak weg. Op dit moment kom je in de vierde fase, je bent onbewust bekwaam. Je hebt een nieuwe gewoonte eigen gemaakt. In deze fase kun je weer aandacht geven aan andere leerprocessen.
Ben je er klaar voor om van je goede voornemens gewoontes te maken die je volhoud? Bekijk direct alle informatie over de 21-daagse online training die voor je klaar staat.